Verloop van de keuring

Hoe verloopt de trekpaardenkeuring?


Het kijken naar een keuring wordt nog leuker als je weet hoe de keuring verloopt!


Juryteams

De jury bestaat uit een voorzitter en vijf Nederlandse keurmeesters en vijf Belgische keurmeesters. Zij vormen samen vijf vaste juryteams met telkens één Belgische keurmeester en één Nederlandse keurmeester.


Wachtringen en hoofdringen

Voor de keuringen hebben we de Markt verdeeld in een wachtring en drie hoofdringen waar de keuringen plaatsvinden. De ringen staan onder leiding van een ringmeester. Voor de paarden in de ring komen worden ze in de wachtring gebracht. In de wachtring staat een juryteam. Deze schiften de veulens naar leeftijd (jong/oud) en paarden met maat (kleine, midden, of grote maat). Na verdeling krijgt de wachtringmeester opdracht om de paarden naar één van de hoofdringen te sturen.


Beoordelen

In elk van de ringen op de Markt plaatst de ringmeester de veulens of paarden op catalogusvolgorde aan een kant. In elke ring staat één juryteam. Het juryteam geeft opdracht aan de ringmeester om op catalogusvolgorde een paard voor de jury op te stellen. Nadat de ringmeester de paarden op catalogusvolgorde heeft geplaatst, wordt het dier eerst in stap en daarna in draf beoordeeld op correctheid, actie, presentatie, charme en schoonheid. Kleur speelt geen rol.


Uitslag

Na beoordeling krijgt de ringmeester opdracht het dier weer aan de kant te zetten en het volgende dier op te stellen. Na beoordeling van alle paarden uit de categorie krijgt de ringmeester van de jury de uitslag. De ringmeester zet vervolgens de paarden op plaatsingsvolgorde. Het hoogstgeplaatste paard zal het dichtst bij de jury (muziekkiosk) komen te staan. Bij een herschikking krijgt de ringmeester de opdracht om het dier van plaats te verwisselen. Het verdient de voorkeur om een paard vooruit te plaatsen en niet te degraderen.


Mocht een juryteam niet overeenkomen in de plaatsing van de paarden, dan dient het team de voorzitter van de jury te raadplegen. Deze geeft dan opdracht aan één van de keurmeesters uit een ander juryteam om als arbiter op te treden door de betreffende dieren te beoordelen op stap, draf en correctheid en deze te plaatsen. Deze plaatsing is bindend. De voorzitter van de jury brengt de uitslag naar de speaker en deze maakt de uitslag bekend aan het publiek.


Kampioenskeuringen

Tot slot vindt dan nog de kampioenskeuringen plaats. Alle rubriekswinnaars uit de rubrieken hengsten ouder dan 4 jaar (rubriek 13 en 14) komen in de ring en stappen rond. Het juryteam van drie keurmeesters selecteren ook hier drie paarden die in de ring mogen blijven. De overgebleven drie paarden worden beoordeeld op stap en draf. De uitslag wordt doorgegeven aan de voorzitter van de jury die de uitslag doorgeeft aan de speaker, die de kampioen hengst aan zal kondigen.


Kampioenskeuring merries: alle rubriekswinnaars uit de rubrieken merries ouder dan 4 jaar (rubriek 6 tot en met 9) komen in de ring en stappen rond. Het juryteam bestaat nu uit drie keurmeesters. Drie paarden worden verzocht om in de ring te blijven. De andere paarden mogen de ring verlaten. De overgebleven drie paarden worden beoordeeld op stap en draf. De uitslag wordt doorgegeven aan de voorzitter van de jury die de uitslag doorgeeft aan de speaker. Deze maakt de kampioen merrie bekend aan het publiek


Vierspannen

Voor de vierspannen bestaat de jury uit vier keurmeesters. Zij beoordelen de paarden op uniformiteit in kleur, maat, formaat en type. Ook in stap en draf dienen ze zich regelmatig en als een blok te presenteren.